In 5 dagen van wad tot wad

Vaar mee van de zeehaven Harlingen tot Lauwersoog. Deze reis geeft je een prachtig beeld van het gevarieerde landschap van het hoge noorden. De slingerende Dokkumer Ee, de uitgestrekte rust van het Lauwersmeer met al z’n vogels en wilde paarden . Je bezoekt de hoofdstad van Friesland en legt aan in het centrum van historische plaatsen als Franeker, Dokkum, Leeuwarden en Zoutkamp.

Vertrekdatum zondag 20 juni. Einde reis vrijdag 25 juni.

Ook van 25 tot 30 april kun je mee op een Klippercruise van Groningen naar Harlingen.

Cruisen op een traditionele klipper

Ons schip werd in 1905 gebouwd om stenen vanaf de steenfabrieken aan de Rijn over de rivieren naar de grote steden te brengen. In Rotterdam staan huizen waarvan de bakstenen in het ruim van de Nova Cura vervoerd werden. Lees hier meer over de historie van de Nova Cura. Nu varen we opnieuw over de rivieren. Het ruim is inmiddels omgetoverd tot een varend vakantiehuis met voldoende luxe voor een comfortabel verblijf. Deze tocht is voor maximaal 8 gasten boekbaar. Kleinschalig, uniek en super ontspannen. Paul en Judith zorgen deze reis goed voor je. Judith is een uitstekende kok en kookt met veel liefde en plezier. Paul kan tijdens het varen vertellen over de streek en het schip en weet wat er in elke pleisterplaats te beleven is.

De reis van dag tot dag

Aankomstdag Harlingen

Vanaf 20.00 uur ben je welkom aan boord. We ontvangen je aan dek met en glas wijn of een kop thee of koffie. Na het inkwartieren heb je tijd om je medepassagiers te leren kennen.

Je kunt de middag nog gebruiken om Harlingen te verkennen, een prachtige oude havenstad die in 1234 al stadsrechten kreeg en daarmee ouder is dan Leeuwarden, Dokkum, Franeker of Amsterdam. Harlingen is verbonden met de Walvisvaart en de handel in de Gouden Eeuw. Een bijzondere stad die je zeker niet moet overslaan. We zijn je daarbij graag van dienst als je je bagage vast aan boord wilt zetten.

Harlingen – Leeuwarden

Hoera!  De langste dag van het jaar; de zomer is aangebroken.

We verlaten na ons ontbijt de getijdenhaven van Harlingen en gaan het van Harinxmakanaal op. De cruise gaat langs scheepswerven en dorpen, maar vooral door eindeloos groene weilanden. Dan doemt al snel de stad Franker op. Daar gaan we van boord voor een stadswandeling. Jammer genoeg is het planetarium op maandag gesloten. Als je dat echt nog wilt zien is dat voor zondag nog een mogelijkheid.

Het is van Franeker nog twee uur varen naar Leeuwarden. Je kunt tijdens het varen natuurlijk aan dek om je heen kijken, of je rust uit in je hut zodat je in Leeuwarden weer fris bent.

We varen het centrum in en vinden hopelijk een mooie aanlegplaats aan de lommerrijke Prinsentuin. Daar kun je tijdens de borrel heerlijk rondkijken naar alle langsvarende scheepjes, de suppers en rondvaartboten. Geen haast want morgen heb je alle tijd om Leeuwarden te verkennen.

 

Leeuwarden

Vanuit ons schip zijn alle bezienswaardigheden van Leeuwarden onder handbereik.
Je kunt tussendoor aan boord lunchen, even rusten en daarna weer verder gaan met je programma.

 Tips voor de dag:
Het Fries museum heeft naast haar mooie vaste exposities een tentoonstelling over bijzonder borduurwerk.

Boomsma museum: terug naar de destilleerderij in de jaren 30 en de oorsprong van de Beerenburger.

Voor wat serieuzer tijdverdrijf is een bezoek aan het Fries verzetsmuseum een aanrader.

En wat altijd kan: een stadswandeling, winkelen, terrasje pakken, de Elfsteden fontein op het stationsplein (en bewonder dan gelijk de schitterende stationshal in Art Deco stijl).De museumhaven met een keur aan prachtige oude Hollandse schepen.

Deze avond is de kok vrij, dus jullie eten op eigen gelegenheid. Als door Corona de restaurants gesloten zijn, koken we met elkaar aan boord.

Leeuwarden – Dokkum

Na het ontbijt cruisen we richting Dokkum. De Dokkumer Ee is een beroemd en berucht stuk van de Elfstedentocht. Op het ijs moet je soms jaren wachten, maar over het water is de route altijd mogelijk. Wij hoeven niet te klunen, maar moeten wel af en toe wachten tot de bruggen voor ons open gaan. Met een mast van 25 meter kun je er niet onder door!

Rond het middaguur arriveren we in Dokkum en leggen aan in het historische centrum.
Je luncht op je gemak aan boord en gaat daarna Dokkum verkennen of een boek lezen aan dek.

Dokkum – Zoutkamp

De klippercruise gaat na het ontbijt verder in oostelijke richting, want vanuit Dokkum zetten we koers over het Grootdiep naar het Lauwersmeer. Bij goede wind en voldoende bemanning hijsen we de zeilen om het Lauwersmeer over te steken. En zo arriveren we in Groningen!  Ons schip leggen we aan bij de oude zeehaven van Zoutkamp, een prachtig plekje aan de rand van het Lauwersmeer, waar je bijna midden in het natuurreservaat ligt.

In Zoutkamp kun je een mooie wandeling langs het Reitdiep maken naar het Theefabriek in Houwerzijl of een wandeling langs het Lauwersmeer. Een bezoek aan het Visserijmuseum geeft je inzicht in de geschiedenis van Zoutkamp als zeehaven en het verdriet bij de aanleg van de zeedijk bij Lauwersoog.

 

Zoutkamp – Lauwersoog

Vandaag varen we over het Lauwersmeer. Pak je verrekijkers, want vanaf het dek kun je niet alleen vogels spotten, maar ook de kuddes wilde paarden en runderen.  Bij mooi weer gaan we aan een steiger liggen en kan er gezwommen worden. Het water is schoon en helder.

We leggen aan in Lauwersoog en daar kun je van boord voor een wandeling door het Nationaal park Lauwersmeer. Je kunt je spullen nog even aan boord laten staan maar om 16 uur moeten we afscheid van elkaar nemen,

 

En dit is het cruise schip!

Reserveer zonder risico. Bekijk hier onze ruime annuleringsvoorwaarden.

Ons varende vakantiehuis is 25 meter lang. Het is jouw thuis deze week. Het is een plek waar je samen en alleen kunt zijn. Waar we met elkaar de zeilen hijsen en het schip laten varen, waar we elkaar helpen met praktische dingen en elkaar de ruimte geven. Er zijn 6 hutten voor in totaal 12 passagiers beschikbaar. Door Corona maatregelen is dat aantal naar 7 terug gebracht. Huisgenoten krijgen een tweepersoonshut (met tweerpersoonsbed) en alleenreizenden krijgen dit Corona-jaar een hut alleen. Aan boord zijn twee douches en twee toiletten. Ook als we op het Wad liggen kun je een warme douche nemen. We hebben alles wat we nodig hebben bij ons! Elke hut heeft een groot raam en een wastafel en je kunt er je tas goed kwijt. Aan dek liggen stoeltjes, fatboys en er zijn hangmatten. Binnen is een sfeervolle woonkeuken, waar je samen kunt zijn, zelf kunt kokkerellen of alleen in een hoekje een boek kunt lezen.

Een varend vakantiehuis!

Je bent in goede handen

klipper nova cura Judith en Paul

Paul Wijk (schipper) en Judith de Bruijn (matroos en kok) hebben in 2017 de zeilklipper Nova Cura gekocht. Paul vaart als zijn hele leven, Judith is zijinstromer (in het dagelijks leven is zij sprekerscoach). Wij houden van zeilen, vogels en vergezichten, maar ook van zingen, lachen en een lekker biertje. We houden niet zo heel erg van plannen, en daarom vinden we deze manier van reizen geweldig. Het vraagt van je om in te spelen op het onverwachte en je telkens weer te laten verrassen. In het dagelijks leven kan dat maar zo zelden, maar hier wel!

Stap op en ontspan

De reis start op zondag 25 april om 20.00 uur in Groningen en eindigt op vrijdag om 16.00 uur in Harlingen.
[Bekijk hier de klippercruise van Harlingen naar Lauwersoog van 20 – 25 juni]

Prijs

€ 795 per persoon voor een privé hut. € 675 per persoon als je samen met een huisgenoot een hut deelt.

Bij de prijs inbegrepen

  • 5 overnachtingen aan boord
  • 5 vaardagen
  • Alle maaltijden: 5 x ontbijt, 5 keer lunch, 3 keer diner
  • Thee en koffie
  • Beddengoed

We koken meestal vegetarisch maar bakken op verzoek met plezier een stukje vlees voor je.

BOEK NU

Boek bij schipper Paul om jezelf te verzekeren van een plek op deze unieke tocht.

Bel 06 – 1681 4686 of stuur een mail naar welkom@klippernovacura.nl

NIET bij de prijs inbegrepen

  • Vervoer van en naar Groningen
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Uit eten de laatste avond in Harlingen
  • Alcoholische dranken
  • Handdoeken

Je kunt zelf alcoholische dranken en snacks meenemen en in de koelkast zetten.

Misschien is deze reis ook wel wat voor je?

Garantieregeling

Om te voldoen aan de wettelijk verplichte garantiestelling maakt VOF Sail Supernova gebruik van de garantieregeling VZR Garant (www.vzr-garant.nl). U kunt dit controleren via de deelnemerspagina van de website van VZR Garant. Binnen de grenzen van de Garantieregeling (te vinden op de website van VZR Garant) is de garantie van VZR Garant van toepassing. In de Garantieregeling leest u op welk (reis)aanbod de garantie van VZR Garant exact van toepassing is en wat deze garantie inhoudt. Wanneer diensten door financieel onvermogen van VOF Sail Supernova niet worden verleend, kunt u contact opnemen met VZR Garant, gevestigd aan de Torenallee 20, 5617 BC te Eindhoven, Nederland, via info@vzr-garant.nl of +31 (0)85 13 07 630.

https://vzr-garant.nl