Van Harlingen naar Lauwersoog

Van 4 tot 9 juni 2023

Prijs

€ 750 all-inclusive

Alternatieve reisdata

Van Stad naar Wad

Van Lauwersoog naar Groningen (via Schiermonnikoog) van 17 tot en met 22 september 2023.

Fotoimpressie van de Klippercruise van juni 2022

In 5 dagen van wad tot wad

Vaar mee van de zeehaven Harlingen tot Lauwersoog. Deze reis geeft je een prachtig beeld van het gevarieerde landschap van het hoge noorden. De slingerende Dokkumer Ee, de uitgestrekte rust van het Lauwersmeer met al z’n vogels en wilde paarden. Je bezoekt de hoofdstad van Friesland en legt aan in het centrum van historische plaatsen als Franeker, Dokkum, Leeuwarden en Zoutkamp. We maken wandelingen en vanaf Zoutkamp maken we een e-bike tocht door het Hoge Land. Ook van 17 – 22 september kun je mee op een Klippercruise. We maken dan de tocht Lauwersoog – Schiermonnikoog – Engelsmanplaat – Zoutkamp – Groningen.

Cruisen op een traditionele klipper

Ons schip werd in 1905 gebouwd om stenen vanaf de steenfabrieken aan de Rijn over de rivieren naar de grote steden te brengen. In Rotterdam staan huizen waarvan de bakstenen in het ruim van de Nova Cura vervoerd werden. Lees hier meer over de historie van de Nova Cura. Nu varen we opnieuw over de rivieren. Het ruim is inmiddels omgetoverd tot een varend vakantiehuis met voldoende luxe voor een comfortabel verblijf. Deze tocht is voor maximaal 10 gasten boekbaar. Kleinschalig, uniek en super ontspannen. Paul en Judith zorgen deze reis goed voor je. Judith is een uitstekende kok en kookt met veel liefde en plezier. Paul kan tijdens het varen vertellen over de streek en het schip en weet wat er in elke pleisterplaats te beleven is.

Groepsreis-meezeilen-individueel-waddenzee

De reis van dag tot dag

Klik op een van de data voor meer informatie.

Aankomstdag Harlingen

Vanaf 20.00 uur ben je welkom aan boord. We ontvangen je aan dek met en glas wijn of een kop thee of koffie. Na het inkwartieren heb je tijd om je medepassagiers te leren kennen.

Je kunt de middag nog gebruiken om Harlingen te verkennen, een prachtige oude havenstad die in 1234 al stadsrechten kreeg en daarmee ouder is dan Leeuwarden, Dokkum, Franeker of Amsterdam. Harlingen is verbonden met de Walvisvaart en de handel in de Gouden Eeuw. Een bijzondere stad die je zeker niet moet overslaan. We zijn je daarbij graag van dienst als je je bagage vast aan boord wilt zetten.

Harlingen – Leeuwarden

We verlaten na ons ontbijt de getijdenhaven van Harlingen en gaan het van Harinxmakanaal op. De cruise gaat langs scheepswerven en dorpen, maar vooral door eindeloos groene weilanden. Dan doemt al snel de stad Franker op. Daar gaan we van boord voor een stadswandeling. Jammer genoeg is het planetarium op maandag gesloten. Als je dat echt nog wilt zien is dat voor zondag nog een mogelijkheid.

Het is van Franeker nog twee uur varen naar Leeuwarden. Je kunt tijdens het varen natuurlijk aan dek om je heen kijken, of je rust uit in je hut zodat je in Leeuwarden weer fris bent.

We varen het centrum in en vinden hopelijk een mooie aanlegplaats aan de lommerrijke Prinsentuin. Daar kun je tijdens de borrel heerlijk rondkijken naar alle langsvarende scheepjes, de suppers en rondvaartboten. Of: een stadswandeling, winkelen, terrasje pakken, de Elfsteden fontein op het stationsplein (en bewonder dan gelijk de schitterende stationshal in Art Deco stijl).De museumhaven met een keur aan prachtige oude Hollandse schepen.

Leeuwarden – Dokkum

Na het ontbijt cruisen we richting Dokkum. De Dokkumer Ee is een beroemd en berucht stuk van de Elfstedentocht. Op het ijs moet je soms jaren wachten, maar over het water is de route altijd mogelijk. Wij hoeven niet te klunen, maar moeten wel af en toe wachten tot de bruggen voor ons open gaan. Met een mast van 25 meter kun je er niet onder door!

Rond het middaguur arriveren we in Dokkum en leggen aan in het historische centrum. Je luncht op je gemak aan boord en gaat daarna Dokkum verkennen of een boek lezen aan dek.

Dokkum – Zoutkamp

De klippercruise gaat na het ontbijt verder in oostelijke richting, want vanuit Dokkum zetten we koers over het Grootdiep naar het Lauwersmeer. We leggen aan bij een steiger in het natuurgebied voor de lunch en een wandeling. Daar verzamelen we hondsdraf voor het avondeten. Bij goede wind en voldoende bemanning hijsen we de zeilen om het Lauwersmeer over te steken.

Onderweg zien we de wilde paarden en watervogels langs de oevers van de Zoutkamperril. En zo arriveren we in de oude zeehaven van Zoutkamp, een prachtig plekje aan de rand van het Lauwersmeer, waar je bijna midden in het natuurreservaat ligt.

Misschien is er nog tijd voor een bezoek aan het Visserijmuseum. Dat geeft inzicht in de geschiedenis van Zoutkamp als zeehaven en het verdriet bij de aanleg van de zeedijk bij Lauwersoog.

Fietstocht Hoge Land – Pronkjewailen rond het Reitdiep

Vandaag stappen we op de e-bike om het Hoge Land te verkennen: dit is Groningen op z’n mooist. De route gaat via Lauwerzijl en Niehove naar Garnwerd voor een lekkere lunch in het beroemde cafe-restaurant Hammingh en op de weg terug doen we Kloosterburen aan en wie weet ronden we de dag af in Houwerzijl, voor thee met taart bij de Theefabriek.

Wil je langer of korter fietsen? Of helemaal niet fietsen? Daar heb je uiteraard alle vrijheid toe. We stemmen af op jouw wensen en mogelijkheden.
** De fiets is niet bij de prijs inbegrepen.

Zoutkamp – Lauwersoog

Vandaag varen we over het Lauwersmeer. Pak je verrekijkers, want vanaf het dek kun je niet alleen vogels spotten, maar ook de kuddes wilde paarden en runderen.  Bij mooi weer gaan we aan een steiger liggen en kan er gezwommen worden. Het water is schoon en helder. We leggen aan in Lauwersoog en daar kun je van boord voor een wandeling door het Nationaal park Lauwersmeer. Je kunt je spullen nog even aan boord laten staan maar om 16 uur moeten we afscheid van elkaar nemen.

Wij zorgen voor groepsvervoer terug naar Harlingen of Franeker, voor wie de auto daar nog heeft staan.

En dit is het cruise schip!

Reserveer zonder risico. Bekijk hier onze ruime annuleringsvoorwaarden.

Ons varende vakantiehuis is 25 meter lang. Het is jouw thuis deze week. Het is een plek waar je samen en alleen kunt zijn. Waar we met elkaar de zeilen hijsen en het schip laten varen, waar we elkaar helpen met praktische dingen en elkaar de ruimte geven. Er zijn 6 hutten voor in totaal 10 passagiers beschikbaar.  Aan boord zijn twee douches en twee toiletten. We hebben alles wat we nodig hebben bij ons! Elke hut heeft een groot raam en een wastafel en je kunt er je tas goed kwijt. Aan dek liggen stoeltjes, fatboys en er zijn hangmatten. Binnen is een sfeervolle woonkeuken, waar je samen kunt zijn, zelf kunt kokkerellen of alleen in een hoekje een boek kunt lezen.

Een varend vakantiehuis!

Je bent in goede handen

klipper nova cura Judith en Paul

Paul Wijk (schipper) en Judith de Bruijn (matroos en kok) hebben in 2017 de zeilklipper Nova Cura gekocht. Paul vaart als zijn hele leven, Judith is zij-instromer (in het dagelijks leven is zij sprekerscoach). Wij houden van zeilen, vogels en vergezichten, maar ook van zingen, lachen en een lekker biertje.

Stap op en ontspan

De reis start op zondag 4 juni om 20.00 uur in Harlingen en eindigt op vrijdag 9 juni om 16.00 uur in Lauwersoog.

Bekijk hier de klippercruise van Wad naar Stad van 17 – 22 september.

Prijs

€ 850 per persoon voor een privé hut. € 700 per persoon als je een hut deelt.

Boeken, reserveren, annuleren…

Lees hier hoe dat bij ons werkt.

Bij de prijs inbegrepen

 • 5 overnachtingen aan boord
 • 5 vaardagen
 • 5 x ontbijt, 4 keer lunch, 3 keer diner
 • Thee en koffie
 • Beddengoed
 • Vervoer van Lauwersoog naar Harlingen

We koken meestal vegetarisch.

BOEK NU

Mail of bel gerust met ons via de onderstaande contactgegevens.

E-mail: welkom@klippernovacura.nl
Bellen met Judith de Bruijn: 0654266265
Bellen met schipper Paul Wijk: 0616814686

NIET bij de prijs inbegrepen

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Uiteten in Dokkum
 • Fietsen
 • Museumbezoek, toegangsbewijzen
 • Alcoholische dranken
 • Handdoeken

Alcoholische dranken en snacks zelf meenemen, koelkast aanwezig.

Misschien is deze reis ook wel wat voor je?

Garantieregeling

Om te voldoen aan de wettelijk verplichte garantiestelling maakt VOF Sail Supernova gebruik van de garantieregeling VZR Garant (www.vzr-garant.nl). U kunt dit controleren via de deelnemerspagina van de website van VZR Garant. Binnen de grenzen van de Garantieregeling (te vinden op de website van VZR Garant) is de garantie van VZR Garant van toepassing. In de Garantieregeling leest u op welk (reis)aanbod de garantie van VZR Garant exact van toepassing is en wat deze garantie inhoudt. Wanneer diensten door financieel onvermogen van VOF Sail Supernova niet worden verleend, kunt u contact opnemen met VZR Garant, gevestigd aan de Torenallee 20, 5617 BC te Eindhoven, Nederland, via info@vzr-garant.nl of +31 (0)85 13 07 630.

www.vzr-garant.nl