van Lauwersoog naar Harlingen

Voor dit jaar is deze reis VOL. Maar je kan in 2023 wel weer mee!

 

Prijs

vanaf € 595 per persoon all inclusive

Alternatieve reisdata

van Harlingen naar Lauwersoog op 19 – 24 juni. Klik hier om die reis te bekijken.

Van Lauwersoog via Schiermonnikoog naar Franeker

Vaar mee van Lauwersoog naar Schiermonnikoog en daarna binnendoor naar Franeker. Deze vijfdaagse tocht reis geeft je een prachtig beeld van het gevarieerde landschap van het hoge noorden. De Waddenzee, Schier, de uitgestrekte rust van het Lauwersmeer met al z’n vogels en wilde paarden en natuurlijk de fameuze Dokkumer en het weidse Friese landschap. We leggen aan in het centrum van historische plaatsen als  Dokkum, Franeker en Leeuwarden. Ondertussen kun je heerlijk wandelen, verhalen uitwisselen en ontspannen. Samen of alleen, want op onze groepsreizen is alle ruimte voor eigen invulling.

Klippercruise: cruisen op een traditionele klipper

Ons schip werd in 1905 gebouwd  om stenen vanaf de steenfabrieken aan de Rijn over de rivieren naar de grote steden te brengen. In Rotterdam staan huizen waarvan de bakstenen in het ruim van de Nova Cura vervoerd werden. Lees hier meer over de historie van de Nova Cura. Nu varen we opnieuw over de rivieren. Het ruim is inmiddels omgetoverd tot een varend vakantiehuis met voldoende luxe voor een comfortabel verblijf. Deze tocht is voor maximaal 10 gasten boekbaar.  Kleinschalig, uniek en super ontspannen.

Laat je maar lekker verwennen

Als zeilen een brug te ver voor je is, maar je vind het wel erg leuk om op een authentiek zeilschip door ons mooie land te cruisen, dan is dit wat voor jou. Deze reis is voor iedereen die veel wil zien, op een ontspannen manier.

All inclusive

Paul en Judith zorgen deze reis goed voor je. Judith is een uitstekende kok en kookt met veel liefde en plezier. Klik hier om een idee te krijgen van de maaltijden. Paul kan tijdens het varen vertellen over de streek en het schip en weet wat er in elke pleisterplaats te beleven is. Hier lees je meer over wat Nova Cura (nieuwe zorg) voor ons betekent. Cruisen op een traditionele klipper.

Reserveer zonder risico. Bekijk hier onze ruime annuleringsvoorwaarden.

De reis van dag tot dag

Vanaf 20.00 uur ben je welkom op de klipper Nova Cura. Na inkwartieren en een oorlam is het tijd om je medepassagiers te leren kennen. Deze dag leent zich ook prima om het Nationaal Park Lauwersoog te verkennen; de bloemenpracht in deze tijd van het jaar is indrukwekkend. Het schip ligt in de visserijhaven van Lauwersoog, waar je heerlijk vis kunt eten.

Vaartijd: 1,5 uur
Na het ontbijt starten we de motor en maken de oversteek naar Schiermonnikoog en leggen aan in de jachthaven. We liggen daar op het Wad en vallen met het schip dus ook droog als het water daalt. Je verblijft vandaag en deze nacht dus midden in de prachtige waddennatuur. Deze dag kun je gebruiken om te wandelen en het eiland te verkennen.

Vaartijd: 4 uur
Na het ontbijt varen we terug naar Lauwersoog. We gaan de sluis door en varen het Lauwersmeer op, het tweede Nationale park van deze reis. Dit was vroeger Waddenzee, maar is nu zoetwater natuurschoon. Hier leggen we aan bij een steiger, midden in het gebied en gaan daar lekker aan dek ontspannen of een wandeling maken. Wie zoekt er mee naar wilde kruiden en groenten voor het avondeten?

We slapen niet in een haven, maar midden in de stille natuur van het Lauwersmeer.

Vaartijd: 3 uur

Via Dokkum Nieuwe Zijlen is het over Grootdiep nog twee uur varen door het Fries boerenland naar Dokkum, waar we liggen met mooi uitzicht op de molens van de stad.  Na de lunch kun je Dokkum leren kennen door:

Je mag zelf kiezen wat je hier onderneemt.

Vaartijd: 3 uur
We varen over de Dokkumer Ee naar Leeuwarden. Dit is het laatste en beruchte stuk van de Elfstedentocht langs Birdaard, Bartlehiem en Wiens.  Zwarte Friese paarden galopperen door de weides, we manoeuvreren door het smalle vaarwater en genieten van alles dat langzaam voorbij komt. We komen de Friese hoofdstad via het oosten binnen en leggen ons schip aan in de Prinsentuin. Nog even een boterhammetje eten aan boord en dan heb je alle tijd om de stad te verkennen. Tips voor de middag:

 • Het Fries museum heeft naast haar mooie vaste exposities een tentoonstelling over bijzonder borduurwerk.
 • Boomsma museum: terug naar de destilleerderij in de jaren 30 en de oorsprong van de Beerenburger.
 • Voor wat serieuzer tijdverdrijf is een bezoek aan het Fries verzetsmuseum een aanrader.

En wat altijd kan: een stadswandeling, winkelen, terrasje pakken, de Elfsteden fontein op het stationsplein (en bewonder dan gelijk de schitterende stationshal in Art Deco stijl). De museumhaven met een keur aan prachtige oude Hollandse schepen.

Deze avond gaan jullie uit eten in een van de vele restaurants van Leeuwarden.

 

Vaartijd 3 uur
Eerlijk is eerlijk: de tocht van Leeuwarden naar Harlingen over het van Harinxmakanaal is niet spectaculair. Maar gelukkig ligt halverwege Franeker! Dus daar stappen we van boord om een paar uur te passagieren. Hoogtepunt van dit oude universiteitsstadje is het Planetarium: een indrukwekkend stuk doe-het-zelf-werk van Eise Eisinga. Wie er nog nooit geweest is, mag dit niet missen. In Franeker zien we ook de derde Elfstedenfontein, een hele ingenieuze, geïnspireerd op het planetarium. We sluiten de middag af met een afscheidsborrel en dan neemt een minibus jullie mee terug naar Lauwersoog.

En dit is het cruise schip!

Ons varende vakantiehuis is 25 meter lang. Het is jouw thuis deze week; een plek waar je samen maar ook fijn alleen kunt zijn. Een plek waar we elkaar helpen met praktische dingen en elkaar de ruimte geven. Er zijn 6 hutten voor in totaal 10 passagiers beschikbaar.  Er zijn twee hutten met een smal tweepersoonsbed, twee hutten met drie (stapel)bedden, een hut met twee bedden en nog een kleine eenpersoonshut. Elke hut heeft een groot dakluik en een wastafel en je kunt er je tas goed kwijt. Aan boord zijn twee douches en twee toiletten. Ook als we op het Wad liggen kun je een warme douche nemen. We hebben alles wat we nodig hebben bij ons! Aan dek liggen stoeltjes, fatboys en er zijn hangmatten. Binnen is een sfeervolle woonkeuken, waar je samen kunt zijn, zelf koffie en thee kunt zetten of alleen in een hoekje een boek kunt lezen.

plattegrond van het schip

Een varend vakantiehuis!

Je bent in goede handen

klipper nova cura Judith en Paul

Paul Wijk (schipper) en Judith de Bruijn (matroos en kok) hebben in 2017 de zeilklipper Nova Cura gekocht. Paul vaart al zijn hele leven, Judith is zijinstromer (in het dagelijks leven is zij sprekerscoach). Wij houden van zeilen, vogels en vergezichten, maar ook van zingen, lachen en een lekker biertje.

Stap op en ontspan

De reis start op zondag 29 mei om 20.00 uur  in Lauwersoog en eindigt op vrijdag om 16.00 uur in Franeker.

Prijs

€ 745  per persoon voor een privé hut. € 595 per persoon als je een hut deelt.

Bij de prijs inbegrepen

 • 5 overnachtingen aan boord
 • 5 vaardagen
 • Alle maaltijden: 5 x ontbijt, 5 keer lunch, 3 keer diner
 • Thee en koffie, fruit, lekkers
 • Beddengoed
 • Vervoer van Franeker naar Lauwersoog

We koken meestal vegetarisch maar bakken op verzoek met plezier een stukje vlees voor je.

BOEK NU

Boek bij Judith om jezelf te verzekeren van een plek op deze unieke tocht.

Bel 06-54266265 of stuur een mail naar welkom@klippernovacura.nl

NIET bij de prijs inbegrepen

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • bijdrage van € 7,50 pp voor het VZR Garantiefonds
 • Uit eten op een van de reisdagen
 • Toegang musea
 • Alcoholische dranken
 • Handdoeken

Je kunt zelf alcoholische dranken en snacks meenemen en in de koelkast zetten.

Misschien is deze reis ook wel wat voor je?

Garantieregeling

Om te voldoen aan de wettelijk verplichte garantiestelling maakt VOF Sail Supernova gebruik van de garantieregeling VZR Garant (www.vzr-garant.nl). U kunt dit controleren via de deelnemerspagina van de website van VZR Garant. Binnen de grenzen van de Garantieregeling (te vinden op de website van VZR Garant) is de garantie van VZR Garant van toepassing. In de Garantieregeling leest u op welk (reis)aanbod de garantie van VZR Garant exact van toepassing is en wat deze garantie inhoudt. Wanneer diensten door financieel onvermogen van VOF Sail Supernova niet worden verleend, kunt u contact opnemen met VZR Garant, gevestigd aan de Torenallee 20, 5617 BC te Eindhoven, Nederland, via info@vzr-garant.nl of +31 (0)85 13 07 630.

 https://vzr-garant.nl