Klippercruise, relaxt vaaravontuur door natuurgebieden

Datum

Van 4 tot 9 juni 2023

Prijs

€ 700 all-inclusive

De route

Leeuwarden – Dokkum – Lauwersmeer – Lauwersoog – Schiermonnikoog – Engelsmanplaat – Lauwersoog.

Je ziet dus mooie steden, het weidse Friese landschap, het bruggetje van Barthlemiem, de wilde natuur van Nationaal Park Lauwersmeer, het rustigste Waddeneiland en je beleeft de wildernis van de Wadden op een wadplaat op de Waddenzee, waar we ook overnachten.

Een actieve vakantie

Tijdens het varen kun je heerlijk ontspannen aan dek. Maar als we afgemeerd zijn ga je in de benen. Stadsbezoek Dokkum, wandeltocht Lauwersmeergebied, fietsen op Schier, wadlopen op Engelsmanplaat en hopelijk ook zeilen. De vaartochten zijn tussen de 2 en 4 uur. Er is dus genoeg tijd voor deze activiteiten.

Het cruiseschip klipper Nova Cura

Je verblijft tijdens deze tocht op onze mooie klipper, een voormalig vrachtschip uit 1905 met veel authentieke details. Het is binnen ruim, licht en prachtig afgewerkt. Er is sanitair aan boord en alles wat je nodig hebt voor een mooie vakantie. Er kunnen 8 mensen meevaren deze week. Als je samen komt deel je een hut, maar er zijn ook een paar privé hutten.

Eten & drinken

Judith is de kok en zorgt voor heerlijk ontbijt, lunch en diner. Ze kookt met verse ingredienten, zoveel mogelijk lokaal en heel afwisselend. Misschien kunnen we tijdens een wandeling planten verzamelen voor het diner en zelf hondsdraf pesto maken. Je wordt op deze reis echt in de watten gelegd!

De zon gaat onder en de maan komt op bij Engelsmanplaat

Cruisen op een authentieke Hollandse klipper

Ons schip werd in 1905 gebouwd om stenen vanaf de steenfabrieken aan de Rijn over de rivieren naar de grote steden te brengen. In Rotterdam staan huizen waarvan de bakstenen in het ruim van de Nova Cura vervoerd werden. Lees hier meer over de historie van de Nova Cura.

Nu varen we opnieuw over de rivieren. Het ruim is inmiddels omgetoverd tot een varend vakantiehuis met voldoende luxe voor een comfortabel verblijf. Deze tocht is voor maximaal 10 gasten boekbaar. Kleinschalig, uniek en super ontspannen. Paul en Judith zorgen deze reis goed voor je.

Judith is een uitstekende kok en kookt met veel liefde en plezier. Paul kan tijdens het varen vertellen over de streek en het schip en weet wat er in elke pleisterplaats te beleven is.

De reis van dag tot dag

Klik op een van de data voor meer informatie.

Aankomstdag Leeuwarden

Vanaf 20.00 uur ben je welkom aan boord. We hebben het schip afgemeerd aan de lommerrijke Prinsentuin. We ontvangen je aan dek met en glas wijn of een kop thee of koffie. Na het inkwartieren heb je tijd om je medepassagiers te leren kennen.

Je kunt de middag nog gebruiken om Leeuwarden te verkennen. Er is genoeg te doen: een stadswandeling, winkelen, terrasje pakken, de Elfsteden fontein op het stationsplein (en bewonder dan gelijk de schitterende stationshal in Art Deco stijl). De museumhaven met een keur aan prachtige oude Hollandse schepen.

Een bijzondere stad die je zeker niet moet overslaan. We zijn je daarbij graag van dienst als je je bagage vast aan boord wilt zetten.

Alternatieve reisdata

Klippercruise van Wad naar Stad

Van Lauwersoog naar Groningen (via Schiermonnikoog) van 17 tot en met 22 september 2023.

Leeuwarden – Dokkum  (vaartijd 3 uur)

Na het ontbijt cruisen we richting Dokkum. De Dokkumer Ee is een beroemd en berucht stuk van de Elfstedentocht. Op het ijs moet je soms jaren wachten, maar over het water is de route altijd mogelijk. Wij hoeven niet te klunen, maar moeten wel af en toe wachten tot de bruggen voor ons open gaan. Met een mast van 25 meter kun je er niet onder door!

Rond het middaguur arriveren we in Dokkum en leggen aan in het historische centrum. Je luncht op je gemak aan boord en gaat daarna Dokkum verkennen of een boek lezen aan dek.

Dokkum – Lauwersoog

De klippercruise gaat na het ontbijt verder in oostelijke richting, want vanuit Dokkum zetten we koers over het Grootdiep naar het Lauwersmeer. We leggen aan bij een steiger in het natuurgebied voor de lunch en een wandeling. Daar verzamelen we hondsdraf voor het avondeten. Bij goede wind en voldoende bemanning hijsen we de zeilen om het Lauwersmeer over te steken.

Het eindpunt van deze dag is de museumhaven van Lauwersoog. Daar dineren we.
Ook vanaf dit punt is het mogelijk een avondwandeling te maken door het natuurgebied. Maar het is ook heerlijk om aan dek te zitten en te genieten van de stilte, de zonsondergang en de vogels.

Lauwersoog – Schiermonnikoog

Na het ontbijt varen we naar de Robbengatsluis. Als het water op zeeniveau is en de sluisdeuren openen, vliegen de meeuwen en sterns ons tegemoet en varen we de Waddenzee op.

Met hoogwater is het maar een korte tocht naar het eiland, waar we rond lunchtijd binnenvaren.
De haven van Schier is alleen toegankelijk bij hoogwater. Als het water zakt, zakt het schip mee tot het op de waddenbodem ligt. Vanaf het schip zie je het landschap veranderen, komen de vogels terug van het eiland om te foerageren. Vanaf de haven loop je in 15 minuten naar het dorp. Daar zijn leuke winkels en terrassen. Schiermonnikoog is een prachtig wandeleiland, maar je kunt natuurlijk ook een fiets huren om een rondje Schier te maken.

Schiermonnikoog – Engelsmanplaat  (vaartijd 2 uur)

Deze ochtend zijn we nog op het eiland, maar na de lunch vertrekken we en zetten we hopelijk zeil richting Engelsmanplaat. Of we kunnen zeilen is afhankelijk van de beschikbare wind en de menskracht aan boord.
Ons schip kan alleen zeilen met hulp van de bemanning en we moeten gewoon bekijken of we dat met elkaar aankunnen. Anders is er altijd nog de motor.

Bij Engelsmanplaat gooien we het anker uit en wachten tot het water is weggetrokken en we het schip af kunnen stappen om op Engelsmanplaat te wandelen. Je stapt op tijd weer aan boord en ziet vandaaruit het water terugkomen, een schitterend gezicht. Dan gaat het schip weer drijven. We blijven de hele nacht op het wad.

Engelsmanplaat – Lauwersoog

Ook in de ochtend is het nog laag water en kun je dus wandelen op Engelsmanplaat of het erboven gelegen Rif. Als rond het middaguur het water voldoende is gestegen, varen we terug naar het vaste land.
We gaan de sluis door en leggen aan bij de museumhaven van Lauwersoog waar de reis eindigt.

Van hieruit kun je terug met de bus naar Leeuwarden of Groningen. Of misschien heb je hier wel de auto staan en rij je direct naar huis.

En dit is het cruise schip!

Ons varende vakantiehuis is 25 meter lang. Het is jouw thuis deze week. Het is een plek waar je samen en alleen kunt zijn. Waar we met elkaar de zeilen hijsen en het schip laten varen, waar we elkaar helpen met praktische dingen en elkaar de ruimte geven. Er zijn 6 hutten voor in totaal 10 passagiers beschikbaar.  Aan boord zijn twee douches en twee toiletten. We hebben alles wat we nodig hebben bij ons! Elke hut heeft een groot raam en een wastafel en je kunt er je tas goed kwijt. Aan dek liggen stoeltjes, fatboys en er zijn hangmatten. Binnen is een sfeervolle woonkeuken, waar je samen kunt zijn, zelf kunt kokkerellen of alleen in een hoekje een boek kunt lezen.

plattegrond van het schip

Een varend vakantiehuis!

Je bent in goede handen

Paul Wijk, schipper van de klipper Nova Cura

Paul Wijk (schipper) en Judith de Bruijn (matroos en kok) hebben in 2017 de zeilklipper Nova Cura gekocht. Paul vaart als zijn hele leven, Judith is zij-instromer (in het dagelijks leven is zij sprekerscoach). Wij houden van zeilen, vogels en vergezichten, maar ook van zingen, lachen en een lekker biertje.

Judith de Bruijn, kok en matroos van de klipper Nova Cura

Stap op en ontspan

De reis start op zondag 4 juni om 20.00 uur in Leeuwarden en eindigt op vrijdag 9 juni om 16.00 uur in Lauwersoog. Als je met de auto komt is het handig om die al op zondag in Lauwersoog te parkeren, gratis, en dan de bus te nemen naar Leeuwarden.

Bekijk hier de klippercruise van Wad naar Stad door Groningen van 17 – 22 september.

Prijs

€ 850 per persoon voor een privé hut. € 700 per persoon als je een hut deelt.

Boeken, reserveren, annuleren…

Lees hier hoe dat bij ons werkt.

Bij de prijs inbegrepen

 • 5 overnachtingen aan boord
 • 5 vaardagen
 • 5 x ontbijt, 4 keer lunch, 3 keer diner
 • Thee en koffie
 • Beddengoed

We koken meestal vegetarisch.

BOEK NU

Mail of bel gerust met ons via de onderstaande contactgegevens.

E-mail: welkom@klippernovacura.nl
Bellen met Judith de Bruijn: 0654266265
Bellen met schipper Paul Wijk: 0616814686

NIET bij de prijs inbegrepen

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Uit eten op Schiermonnikoog
 • Fietsen
 • Museumbezoek, toegangsbewijzen
 • Alcoholische dranken
 • Handdoeken

Alcoholische dranken en snacks zelf meenemen, koelkast aanwezig.

Misschien is deze reis ook wel wat voor je?

Garantieregeling

Veilig op reis met VZR Garant

Om te voldoen aan de wettelijk verplichte garantiestelling maakt VOF Sail Supernova gebruik van de garantieregeling VZR Garant (www.vzr-garant.nl). U kunt dit controleren via de deelnemerspagina van de website van VZR Garant. Binnen de grenzen van de Garantieregeling (te vinden op de website van VZR Garant) is de garantie van VZR Garant van toepassing. In de Garantieregeling leest u op welk (reis)aanbod de garantie van VZR Garant exact van toepassing is en wat deze garantie inhoudt. Wanneer diensten door financieel onvermogen van VOF Sail Supernova niet worden verleend, kunt u contact opnemen met VZR Garant, gevestigd aan de Torenallee 20, 5617 BC te Eindhoven, Nederland, via info@vzr-garant.nl of +31 (0)85 13 07 630.

www.vzr-garant.nl