Klippercruise van Wad naar Stad

Lauwersmeer Engelsmanplaat Schiermonnikoog Reitdiep Groningen

van 17 tot 22 september 2023

Prijs

€ 750 per persoon all inclusive voor verblijf in een tweepersoonshut
€ 900 per persoon all inclusive voor een privéhut

De mooiste natuur van Groningen

Deze reis geeft een prachtig beeld van het gevarieerde landschap van het hoge noorden. We bezoeken nationaal park Schiermonnikoog, we gaan droogvallen en slapen een nacht op de Engelsmanplaat. We genieten van de uitgestrekte rust van het Lauwersmeer met al z’n vogels en wilde paarden. En vanaf Zoutkamp slingeren we door het Groninger Hoogeland over het prachtige Reitdiep langzaam naar de stad. Daar eindigen we de tocht op de hoge der Aa, de mooiste plek in de binnensta van Groningen.

Onze klipper voert je rustig door het ongerepte landschap en ondertussen kun je heerlijk wandelen, verhalen uitwisselen en ontspannen. Samen of alleen, want op onze groepsreizen is alle ruimte voor eigen invulling.

Klippercruise: cruisen op een traditionele klipper

Ons schip werd in 1905 gebouwd  om stenen vanaf de steenfabrieken aan de Rijn over de rivieren naar de grote steden te brengen. In Rotterdam staan huizen waarvan de bakstenen in het ruim van de Nova Cura vervoerd werden. Lees hier meer over de historie van de Nova Cura. Nu varen we opnieuw over de rivieren. Het ruim is inmiddels omgetoverd tot een varend vakantiehuis met voldoende luxe voor een comfortabel verblijf. Deze tocht is voor maximaal 8 gasten boekbaar.  Kleinschalig, uniek en super ontspannen.

Laat je maar lekker verwennen

Als zeilen een brug te ver voor je is, maar je vind het wel erg leuk om op een authentiek zeilschip door ons mooie land te cruisen, dan is dit wat voor jou. Deze reis is voor iedereen die veel wil zien, op een ontspannen manier.

All inclusive

Paul en Judith zorgen deze reis goed voor je. Judith is een uitstekende kok en kookt met veel liefde en plezier. Paul kan tijdens het varen vertellen over de streek en het schip en weet wat er in elke pleisterplaats te beleven is. Hier lees je meer over wat Nova Cura (nieuwe zorg) voor ons betekent. Cruisen op een traditionele klipper.

Alternatieve reisdatum: klippercruise Leeuwarden – Lauwersoog van 4 – 9 juni 2023.

Reserveren, boeken en annuleren. Ga voor alle info naar onze boekingspagina.

De reis van dag tot dag

Vanaf 20.00 uur ben je welkom op de klipper Nova Cura.
We liggen dan in de Visserijhaven van Lauwersoog.
In de avond komen de vissers terug van huis, stappen aan boord van hun kotters en verlaten bij zonsondergang de haven. Ondertussen duiken de visdiefjes voor je in het water op zoek naar vis en kun je soms zelfs een zeehond spotten in de haven.

Na inkwartieren en een oorlam is het tijd om je medepassagiers te leren kennen.

Van Lauwersoog naar Schiermonnikoog

Na het ontbijt, om 10 uur, verlaten we de visserijhaven en maken de oversteek naar Schiermonnikoog. Een korte tocht over de Waddenzee, die we waarschijnlijk op de motor maken. Misschien kan er een zeiltje omhoog, dat ligt een beetje aan de wind en de bemanning.

We arriveren rond 12 uur op het eiland, waar we aanleggen in de jachthaven. Dit is een getijdehaven, wat inhoudt dat je in de haven ook droogvalt. We liggen midden op het wad, tussen de lepelaars, steenlopers en scholeksters.

Deze middag kun je op het eiland wandelen of fietsen.

Van Schiermonnikoog naar de Engelsmanplaat

De Engelsmanplaat en het Rif zijn de onbewoonde wadplaten tussen Schier en Ameland. Je komt er 2 uur naar hoogwater aan, gooit het anker uit en wacht tot het water rond de boot verdwenen is. Dan hangen we de touwladder uit en ga je het wad op. Er is veel  ruimte om te wandelen, vogels te kijken, zeehonden te spotten en kokkels te vangen. Die bewaren we voor het diner op woensdag.

We overnachten ook op het wad, stil, donker en deinend op de golven…

Van de plaat naar het Hoogeland

Om weg te kunnen varen moeten we wachten tot het water weer hoog genoeg is, dat zal rond 10 uur zijn. We varen dan terug naar Lauwersoog, gaan de sluis door en leggen aan in de museumhaven.

Na de lunch stappen we op de fiets, voor een e-bike tocht door de Marnewaard, langs het wad richting Pieterburen. We gaan langs de kerk van Kloosterburen en de theefabriek in Lauwerzijl.  Zo krijg je een mooi beeld van het noorden van Groningen.

 

Van Lauwersoog naar Zoutkamp

Het nationaal park Lauwersmeer is 52 jaar geleden ontstaan door de afsluiting van de toenmalige Lauwerszee. Om het land te beschermen voor de grillige zee werd de Lauwerszee met een dijk afgesloten en veranderde van zout naar zoet.

Dit is een paradijs voor vogels, insecten, bloemen en vissen. We varen er rustig doorheen, zodat je kan genieten van de wilde paarden langs de kant, de groepen zwanen en de overvliegende ganzen.

We varen naar de mooie haven van Zoutkamp, waar je een bezoek kan brengen aan het visserijmuseum. Het brengt de historie en het verdriet van Zoutkamp goed in beeld. Hier waren ze niet blij met de afsluiting van hun visgebied…

Vanavond gaan we hier uit eten.

Van Zoutkamp naar Groningen
Vaartijd: 6 uur

We verlaten de haven van Zoutkamp en gaan het Reitdiep op.
Dit was vroege een drukke doorgaande vaarroute van zee naar de stad Groningen. Het Reisdiep slingert door het uitgestrekte en stille Hogeland. We passeren het gemaal van Elektra, Rode Haan, de molen van Garnwerd. en

Als we het van Starkenborghkanaal zijn overgestoken, ligt de stad binnen handbereik en komt de Martinitoren in zicht. We reizen zo terug in de tijd: van de moderne buitenwijken die in deze eeuw gebouwd zijn, naar de Groninger binnenstad van de 16e eeuw. De tocht eindigt aan de prachtige hoge der Aa.

Daar stap je van boord rond 16 uur.

LET OP:
Natuurlijk zijn we voor een oversteek naar Schiermonnikoog en een overnachting op het Wad afhankelijk van het weer. Bij te harde wind moeten we onze plannen bijstellen.
We hijsen graag de zeilen, maar zijn daarbij ook afhankelijk van de mogelijkheden van de bemanning en het weer.

Video van de tocht Lauwersmeer – Groningen stad

En dit is het cruise schip!

Ons varende vakantiehuis is 25 meter lang. Het is jouw thuis deze week; een plek waar je samen maar ook fijn alleen kunt zijn. Een plek waar we elkaar helpen met praktische dingen en elkaar de ruimte geven. Er zijn op deze reis 6 hutten voor in totaal 10 passagiers beschikbaar.

Er zijn twee hutten met een smal tweepersoonsbed, twee hutten met drie (stapel)bedden, een hut met twee bedden en nog een kleine eenpersoonshut. Elke hut heeft een groot dakluik en een wastafel en je kunt er je tas goed kwijt. Aan boord zijn twee douches en twee toiletten. Ook als we op het Wad liggen kun je een warme douche nemen.

We hebben alles wat we nodig hebben bij ons! Aan dek liggen stoeltjes, fatboys en er zijn hangmatten. Binnen is een sfeervolle woonkeuken, waar je samen kunt zijn, zelf koffie en thee kunt zetten of alleen in een hoekje een boek kunt lezen.

plattegrond van het schip

Een varend vakantiehuis!

Je bent in goede handen

schipper paul wijk en matroos judith de bruijn van de klipper Nova Cura

Paul Wijk (schipper) en Judith de Bruijn (matroos en kok) hebben in 2017 de zeilklipper Nova Cura gekocht. Paul vaart al zijn hele leven, Judith is zijinstromer (in het dagelijks leven is zij sprekerscoach). Wij houden van zeilen, vogels en vergezichten, maar ook van zingen, lachen en een lekker biertje.

Stap op en ontspan

De reis start op zondag 17 september om 20.00 uur in Lauwersoog en eindigt vrijdag de 22ste om 16.00 uur in de binnenstad van Groningen.

Prijs
€ 750 per persoon als je een hut deelt met iemand anders
meerprijs voor een privéhut is € 150

Bij de prijs inbegrepen

 • 5 overnachtingen aan boord
 • 5 vaardagen
 • e-bike Lauwersoog
 • 5 x ontbijt, 5 keer lunch, 3 keer diner
 • Thee en koffie
 • Beddengoed

We koken meestal zonder vlees.

BOEK NU

Boek bij Judith om jezelf te verzekeren van een plek op deze unieke tocht.

Bel 06-54266265 of stuur een mail naar welkom@klippernovacura.nl

NIET bij de prijs inbegrepen

 • Vervoer naar Lauwersoog en vanaf Groningen
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • bijdrage van € 7,50 pp voor het VZR Garantiefonds
 • Uit eten op een van de reisdagen
 • Alcoholische dranken
 • Handdoeken

Je kunt zelf alcoholische dranken en snacks meenemen en in de koelkast zetten.

Misschien is deze reis ook wel wat voor je?

Garantieregeling

Om te voldoen aan de wettelijk verplichte garantiestelling maakt VOF Sail Supernova gebruik van de garantieregeling VZR Garant (www.vzr-garant.nl). U kunt dit controleren via de deelnemerspagina van de website van VZR Garant. Binnen de grenzen van de Garantieregeling (te vinden op de website van VZR Garant) is de garantie van VZR Garant van toepassing. In de Garantieregeling leest u op welk (reis)aanbod de garantie van VZR Garant exact van toepassing is en wat deze garantie inhoudt. Wanneer diensten door financieel onvermogen van VOF Sail Supernova niet worden verleend, kunt u contact opnemen met VZR Garant, gevestigd aan de Torenallee 20, 5617 BC te Eindhoven, Nederland, via info@vzr-garant.nl of +31 (0)85 13 07 630.

 https://vzr-garant.nl