In 5 dagen van Stad naar Wad

Vaar mee van de binnenstad van Groningen naar de zeehaven Harlingen. Deze reis geeft je een prachtig beeld van het gevarieerde landschap van het hoge noorden. Het slingerende Reitdiep, de uitgestrekte rust van het Lauwersmeer met al z’n vogels en wilde paarden en natuurlijk de fameuze Dokkumer Ee.
Je bezoekt de hoofdsteden van Groningen en Friesland en legt aan in het centrum van historische plaatsen als Zoutkamp, Dokkum, Franeker en Harlingen.

Vertrekdatum zondag 25 april. Einde reis vrijdag 30 april.

Klippercruise: cruisen op een traditionele klipper

Ons schip werd in 1905 gebouwd  om stenen vanaf de steenfabrieken aan de Rijn over de rivieren naar de grote steden te brengen. In Rotterdam staan huizen waarvan de bakstenen in het ruim van de Nova Cura vervoerd werden. Lees hier meer over de historie van de Nova Cura.
Nu varen we opnieuw over de rivieren.
Het ruim is inmiddels omgetoverd tot een varend vakantiehuis met voldoende luxe voor een comfortabel verblijf. Deze tocht is voor maximaal 8 gasten boekbaar.  Kleinschalig, uniek en super ontspannen.

Paul en Judith zorgen deze reis goed voor je. Judith is een uitstekende kok en kookt met veel liefde en plezier. Paul kan tijdens het varen vertellen over de streek en het schip en weet wat er in elke pleisterplaats te beleven is.

Reserveer zonder risico. Bekijk hier onze ruime annuleringsvoorwaarden.

De reis van dag tot dag

Vanaf 20.00 uur ben je welkom op de klipper Nova Cura. Na inkwartieren en een oorlam is het tijd om je medepassagiers te leren kennen. Deze dag leent zich ook prima om Groningen eens te verkennen,  je kunt je bagage ‘s middags aan boord zetten als je dat prettig vindt.

Het schip ligt op loopafstand van het station aan de Zuiderhaven in Groningen.

Vaartijd: 6 uur

We varen door de Groningse binnenstad en verlaten de stad aan de noordkant. Je reist door de tijd: van de late middeleeuwen naar 2021, de buitenwijken van Groningen.

Als we het van Starkenborghkanaal zijn overgestoken, komen we op het Reitdiep en dat is de mooiste rivier van het Noorden wat ons betreft. Slingerend door het Hogeland passeren we Garnwerd, Rode Haan, Elektra. We eindigen vandaag in Zoutkamp.

Hopelijk zijn we nog net op tijd om een vers visje bij de visboer te halen.
Wat is hier verder te doen?

 • Wandeling langs het Lauwersmeer
 • Wandeling rond Zoutkamp
 • Bezoek visserijmuseum

Vaartijd: 4 uur

We varen het Lauwersmeer op en worden keer op keer overweldigd door het natuurschoon, de stilte en alle vogels. Via Dokkum Nieuwe Zijlen is het over Grootdiep nog twee uur varen door het Fries boerenland naar Dokkum, waar we liggen met mooi uitzicht op de molens van de stad.

Einde middag en volgende ochtend is er tijd voor:

Vaartijd: 3 uur

We varen over de Dokkumer Ee naar Leeuwarden. Dit is het laatste en beruchte stuk van de Elfstedentocht langs Birdaard, Bartlehiem en Wiens.  Zwarte Friese paarden galopperen door de weides, we manoeuvreren door het smalle vaarwater en genieten van alles dat langzaam voorbij komt. We komen de Friese hoofdstad via het oosten binnen en leggen ons schip aan in de Prinsentuin. Nog even een boterhammetje eten aan boord en dan heb je alle tijd om de stad te verkennen. Tips voor de middag:

 • Het Fries museum heeft naast haar mooie vaste exposities een tentoonstelling over bijzonder borduurwerk.
 • Boomsma museum: terug naar de destilleerderij in de jaren 30 en de oorsprong van de Beerenburger.
 • Voor wat serieuzer tijdverdrijf is een bezoek aan het Fries verzetsmuseum een aanrader.

En wat altijd kan: een stadswandeling, winkelen, terrasje pakken, de Elfsteden fontein op het stationsplein (en bewonder dan gelijk de schitterende stationshal in Art Deco stijl). De museumhaven met een keur aan prachtige oude Hollandse schepen.

Vaartijd 3,5 uur

Eerlijk is eerlijk: de tocht van Leeuwarden naar Harlingen over het van Harinxmakanaal is niet spectaculair. Maar gelukkig ligt halverwege Franeker! Dus daar stappen we van boord om een paar uur te passagieren.
Hoogtepunt van dit oude universiteitsstadje is het Planetarium: een indrukwekkend stuk doe-het-zelf-werk van Eise Eisinga. Wie er nog nooit geweest is, mag dit niet missen. In Franeker zien we ook de derde Elfstedenfontein, een hele ingenieuze, geïnspireerd op het planetarium.
Halverwege de middag varen we door naar Harlingen. Deze getijdenhaven ligt helemaal vol met klippers en tjalken, een-, twee- en driemasters met de Friese vlag in top.
In Harlingen zoeken we een plek aan de kade, vanaf ons schip zien we de vierde Elfstedenfontein naast ons en gaan als kers op de taart van deze bijzondere cruise met elkaar uit eten.

Na het ontbijt maak je je hut leeg en zet je bagage aan dek.
Wij gaan ons schip klaar maken voor de volgende groep, maar jullie kunnen Harlingen nog verkennen.

 

 • Het prachtige Hannemahuis is een bezoek waard.
 • In de havens zijn veel klassieke schepen te bewonderen
 • Zeelucht inademen tijdens een wandeling over de zeedijk
 • De stad zelf,met z’n vele grachtjes en schitterende gevels, is zeker een stadswandeling waard.

Station Harlingen haven ligt vlak naast het schip en van daaruit reis je comfortabel terug naar huis of naar Station Groningen waar je auto staat.

En dit is het cruise schip!

Ons varende vakantiehuis is 25 meter lang. Het is jouw thuis deze week. Het is een plek waar je samen en alleen kunt zijn. Waar we met elkaar de zeilen hijsen en het schip laten varen, waar we elkaar helpen met praktische dingen en elkaar de ruimte geven.

Er zijn 6 hutten voor in totaal 12 passagiers beschikbaar. Door Corona maatregelen is dat aantal naar 7 terug gebracht. Huisgenoten krijgen een tweepersoonshut (met tweerpersoonsbed) en alleenreizenden krijgen dit Corona-jaar een hut alleen. Aan boord zijn twee douches en twee toiletten. Ook als we op het Wad liggen kun je een warme douche nemen. We hebben alles wat we nodig hebben bij ons!
Elke hut heeft een groot raam en een wastafel en je kunt er je tas goed kwijt.
Aan dek liggen stoeltjes, fatboys en er zijn hangmatten.
Binnen is een sfeervolle woonkeuken, waar je samen kunt zijn, zelf kunt kokkerellen of alleen in een hoekje een boek kunt lezen.

Een varend vakantiehuis!

Je bent in goede handen

klipper nova cura Judith en Paul

Paul Wijk (schipper) en Judith de Bruijn (matroos en kok) hebben in 2017 de zeilklipper Nova Cura gekocht. Paul vaart al zijn hele leven, Judith is zijinstromer (in het dagelijks leven is zij sprekerscoach).

Wij houden van zeilen, vogels en vergezichten, maar ook van zingen, lachen en een lekker biertje. We houden niet zo heel erg van plannen, en daarom vinden we deze manier van reizen geweldig. Het vraagt van je om in te spelen op het onverwachte en je telkens weer te laten verrassen. In het dagelijks leven kan dat maar zo zelden, maar hier wel!

Stap op en ontspan

De reis start op zondag 25 april om 20.00 uur  in Groningen en eindigt op vrijdag om 16.00 uur in Harlingen.

Prijs

€ 795  per persoon voor een privé hut.

€ 675 per persoon als je samen met een huisgenoot een hut deelt.

Bij de prijs inbegrepen

 • 5 overnachtingen aan boord
 • 5 vaardagen
 • Alle maaltijden: 5 x ontbijt, 5 keer lunch, 3 keer diner
 • Thee en koffie
 • Beddengoed

We koken meestal vegetarisch maar bakken op verzoek met plezier een stukje vlees voor je.

BOEK NU

Boek bij schipper Paul om jezelf te verzekeren van een plek op deze unieke tocht.

 

Bel 06 – 1681 4686 of stuur een mail naar welkom@klippernovacura.nl

NIET bij de prijs inbegrepen

 • Vervoer van en naar Groningen
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • bijdrage van € 7,50 pp voor het VZR Garantiefonds
 • Uit eten de laatste avond in Harlingen
 • Alcoholische dranken
 • Handdoeken

Je kunt zelf alcoholische dranken en snacks meenemen en in de koelkast zetten.

Misschien is deze reis ook wel wat voor je?

Garantieregeling

Om te voldoen aan de wettelijk verplichte garantiestelling maakt VOF Sail Supernova gebruik van de garantieregeling VZR Garant (www.vzr-garant.nl). U kunt dit controleren via de deelnemerspagina van de website van VZR Garant. Binnen de grenzen van de Garantieregeling (te vinden op de website van VZR Garant) is de garantie van VZR Garant van toepassing. In de Garantieregeling leest u op welk (reis)aanbod de garantie van VZR Garant exact van toepassing is en wat deze garantie inhoudt. Wanneer diensten door financieel onvermogen van VOF Sail Supernova niet worden verleend, kunt u contact opnemen met VZR Garant, gevestigd aan de Torenallee 20, 5617 BC te Eindhoven, Nederland, via info@vzr-garant.nl of +31 (0)85 13 07 630.

 https://vzr-garant.nl