Tijdens het droogvallen halen we vaak een maaltje kokkels op. Op plekken waar je dichte kokkels in een leegstromend wadgeultje ziet, steek je daar je beide handen in het zand en haalt er zo 10 kokkels uit. Laat de kleinste weer vallen en neem de dikke mee. 10 grote kokkels of 15 kleine per persoon is voldoende voor het heerlijke gerecht dat ik zo ga beschrijven.
Kokkels van het wad
Tijdens de derde Go with the Flow week van 2020 hadden we het geluk om Marike Engelen aan boord te hebben. Marike had vroeger een restaurant en schreef twee kookboeken. Toen we haar onze kokkeloogst lieten zien, bood ze aan om een pasta alle Vongole voor ons te maken, met de ingrediënten die op dat moment aan boord waren. We lagen immers onbeweeglijk op de zeebodem, dus we moesten het doen met wat er in het kombuis aanwezig was.
Ingrediënten
- 1,5 kilo kokkels (of voor ieder 10-15 stuks afhankelijk van de grootte)
- 500 gram spagetti
- 4 uien, klein gesneden
- 1 rode peper + zaadlijst, klein gesneden
- 4 knoflooktenen, klein gesneden
- 5 bosuitjes, in ringen (groen meegesneden)
- scheutje witte wijn
- sap van een citroen en de rasp van de citroen
- flinke scheut olijfolie
- zout en verse peterselie
Zandvrije kokkels
Het bleek voor ons nog een zoektocht hoe je de kokkels zandvrij krijgt, maar, na overleg met de visboer in Zoutkamp, zijn we eruit.
Was de kokkels al zoveel mogelijk in vers zeewater, het gaat erom dat het zand van de buitenkant van de schelpen afgaat. Bewaar ze in zeewater tot het moment dat je ze gaat klaar maken, maar niet langer dan 24 uur. Hoe verser, hoe beter uiteraard. Spoel ze dan meerdere keren in gewoon kraanwater en borstel ze ondertussen schoon tot er geen zand meer afkomt.
Het koken
- Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op het pak.
- Bak de ui, peper, knoflook en de bosui in ruim olijfolie en voeg daarna een scheutje witte wijn toe.
- Voeg dan de kokkels toe en bak al roerend tot ze open gaan
- Voeg de gekookte spaghetti toe, laat alles even doorpruttelen en voeg dan de citroen en citroenrasp toe.
- Verdeel de pasta en kokkels over de borden en verdeel daar de verse peterselie over.
Opeten aan dek en de schelpen gelijk over de reling kieperen. Bon Apetit!
Dank je wel Mariken en Loes voor het opschrijven van dit recept.