Vragen en antwoorden

Heb ik zeilervaring nodig?

Nee, dat hoeft zeker niet. Het is juist leuk om het een beetje te leren.

Je krijgt instructie en je voert altijd maar 1 taak tegelijkertijd uit. Zeilen hijsen, de fok bedienen of de stagen verzetten. Onze matroos legt het je graag uit en houdt tijdens het zeilen de zaken goed in de gaten.

Hoe veilig is het op zo'n schip?

Dit schip vaart al 114 jaar. Het is een stevige stalen bak, die gebouwd is voor zware vrachten en alle weertypen. Die kan dus wel wat hebben.

Maar dat is niet genoeg….

Elke twee jaar worden onze zeilen, het tuigage en de mast verplicht gekeurd. De brandmelders en brandblussers worden tweejaarlijks gekeurd, net als onze motor en installaties. We zijn CVO gecertificeerd, een soort APK voor schepen.

Paul is een voorzichtige schipper en past de koers en het zeilschema aan op de bemanning: als de bemanning onervaren is, houden we het rustig.

Het grootste deel van de veiligheid heb je zelf in de hand: opletten met aan boord stappen, opletten op de touwen en natuurlijk altijd direct doen wat de schipper zegt. Hij houdt het goed in de gaten. Aan boord zijn natuurlijk zwemvesten, brandblussers en reddingsboeien. Voor de afvaart krijg je veiligheidsinstructie.

Kan ik zeeziek worden?

De kans dat je zeeziek wordt op de Waddenzee is heel erg klein, zeker aan de Oostkant van de Waddenzee; het gebied waar wij voornamelijk varen. De zee is daar namelijk erg ondiep en daardoor is ook de golfslag kort en beperkt.

Uiteraard kan het ook op de Waddenzee hard waaien en flink spoken, maar bij ruig weer varen we niet uit.  Je hoeft dus niet bang te zijn dat je zeeziek wordt.

Wat moet ik meenemen?

Bekijk om te beginnen het weerbericht voor Noord Nederland en pas je reisbagage daar op aan.

Wat altijd in je tas moet zitten:

  • Een waterdicht windjack en voor de actieve zeilers een zeilpak
  • Vest of trui
  • Gympen of sneakers met goede grip op gladde ondergrond
  • Zonnebril, pet en zonnebrandcrème
  • Een handdoek

Neem geen koffer mee, maar een tas. Koffers kun je in de hutten niet goed kwijt.

Staat jouw vraag of antwoord er niet bij?

Wil je ons varende vakantiehuis huren, een zeilvakantie op de Waddenzee boeken of meer informatie ontvangen? Mail of bel gerust met ons via de onderstaande contactgegevens.

E-mail: welkom@klippernovacura.nl
Bellen met Judith de Bruijn: 0654266265
Bellen met schipper Paul Wijk: 0616814686