Varend avontuur op de Waddenzee: Go with the Flow

Reisdata 2024

 • 30 juni – 5 juli
 • 1 – 6 september
 • 8 – 13 september
 • 15 – 20 september

De reizen starten op zondag om 20.00 uur en eindigen op vrijdag om 16.00 uur.

Afvaarthaven: Lauwersoog
Vaargebied: Oostelijk Waddengebied

Prijs

€ 700 voor een gedeelde hut
€ 900 voor een privé hut

All-inclusive p.p.

Meer informatie of direct boeken?
Mail naar judith@klippernovacura.nl

Boekingsinformatie

Gedicht met op achtergrond zee en wolkenlucht

Zeilen, droogvallen, Waddeneilanden

Tijdens deze ontspanvakantie ga je letterlijk met de stroom mee. Je bent dagen en nachten op de Waddenzee en ontdekt wat het met je doet als je niet anders kan dan meebewegen met wind en getij. Zodra je het vasteland achter je laat, verlies je je in eindeloze wolkenluchten, het Wad en het uitstekende gezelschap. Dat is onthaasten op de Waddenzee!

Stilte en Ruimte

En de Lepelaars. Zandpatronen. De kracht van de wind. Spieren die je nog niet kende. Aan dek slapen op een mooie zomernacht. Yoga op het wad, tussen de meeuwen en de mosselbanken. De lichtritmes van de vuurtorens. De kleur van het water. De schoonheid van een naderende bui. Het slik tussen je tenen als je over het wad loopt naar  het uiterste oostpuntje van Ameland.

Je verkent deze week de oostkant van het Wad: de grootste wildernis van Nederland. Het is er ruig, rustig en continu in beweging. Naarmate je er langer bent, ga je meer zien, voelen, horen en ruiken.  Je stemt af op het ritme van de zee. Zo ontdek je ook een andere kant van jezelf. Vanzelf.

droogvallen-waddenzee-nova cura -avontuur -
droogvallen-waddenzee-nova cura -avontuur

Review

Aan alle mooie en leuke dingen komt een eind!
Ik heb genoten, ben de hele week verwonderd geweest en heb respect gekregen voor de kracht van de natuur en de mankracht die met heel veel respect hier mee omgaat. If you take care of your ship, the ship takes care of you!
Maar ook jullie, stuk voor stuk prachtige individuen, prachtige verhalen die we toch al heel snel deelden alsof we ons al jaren kenden. Ook dat vind ik heel bijzonder en het maakt me nederig en dankbaar.

Uit mijn hart dank ik jullie voor wie jullie zijn.  Ik zal deze reis lang bij me dragen.
Het gaat jullie goed lieve crew!!

Liefs John

nova cura groepsreis

Een fotoimpressie van de reis van juli 2022

Go with the Flow Harlingen, juni 2021

Het reisprogramma

Programma….?   Tsja, dat is het hem nou net. We hebben geen idee wat we gaan meemaken. De elementen, en daar ben jij er een van, bepalen onze reis. De uitnodiging is natuurlijk om het te doen met wat er komt. Zonder plannen. Met improvisatievermogen en plezier. Dat zijn de ingrediënten voor onthaasten op de Waddenzee.

We kunnen je wel zeggen dat je ervaring opdoet met het zeilen op een klipper van 25 meter. Als je het interessant vindt leren we je navigeren en met het kompas werken. Of ben jij degene die met de peilstok voor op het schip peilt of we al op die zandbank zitten? Of zit je met je verrekijker aan dek en spot je vogels? Of ben je de mosselverzamelaar die de avondmaaltijd bij elkaar sprokkelt?

De Wadden lenen zich perfect voor maken van prachtige foto’s. In deze blog zie je mooie voorbeelden van fotografie op het Wad. 

Zeilen

Uiteraard hijsen wij de zeilen waar mogelijk. Maar je moet deze reis niet zien als een intensieve zeilreis.

Op de reizen over het Oostwad zijn de vaarafstanden relatief kort. Ook is dit een ondiep gebied, waardoor je erg rekening moet houden met het getij, de stroming en de diepte van het water. Dan kan het zijn dat de motor vaker aan moet.

Om te kunnen zeilen heb je gunstige wind nodig uit de juiste richting. Met tegenwind kun je uiteraard ook zeilen (kruisen tegen de wind in) maar niet elke geul is breed genoeg om dat te kunnen doen. En dan moet je ook geen stroom tegen hebben, want daar kom je niet tegenin.

De wind moet ook niet te hard zijn. De wind in de rug met windkracht 6 is goed te doen; met alleen een fok kom je dan nog prima en veilig vooruit. Ook kunnen we de zeilen dan reven (=kleiner maken) zodat het niet te ruig gaat. Maar kruisen met windkracht 6 is een ander verhaal. Dat doen we alleen als het echt niet anders kan. Boven windkracht 6 varen we niet uit. In dat geval zoeken een goede plek om toch een mooie vakantiedag te beleven.

Meer weten over het zeilen? Deze pagina’s helpen je op weg:

droogvallen-waddenzee-nova cura -avontuur

Ontspanvakantie voor actievelingen

Ben jij iemand die het beste tot rust komt door lekker buiten bezig te zijn?
Op een schip ben je regelmatig actief aan het werk, en soms is er niets anders te doen dan op het dek liggen en de wolken boven je voorbij zien trekken. Als dat je teveel wordt, ga je benedendeks thee zetten voor de bemanning. Er is altijd wel wat te doen, maar het hoeft niet. Zeilervaring is niet nodig, wel de bereidheid en fysieke mogelijkheid om mee te werken aan boord.

Meer weten over het werk aan dek? Lees deze blogs….

Met wie stap je aan boord?

Ook dat is deel van de ontdekkingsreis. Wij hebben inmiddels ontdekt dat ook de gekste combinaties van mensen zich tot prachtige groepen smeden. Man, vrouw, jong of oud, zweverig of bloednuchter, introvert of extravert. Het vraagt een open houding en nieuwsgierigheid naar elkaar.

Dat is wat de mensen kenmerkt die mee gaan en we merken er al heel snel een goed groepsgevoel ontstaat omdat je samen aan het werk bent. Er gaan op deze reis geen kinderen mee. Hoewel ons schip 12 gasten kan meenemen, staat het maximum voor deze week op 10.

vrouw slaapt aan dek met waddenzee op achtergrond

Slapen en leven op een schip

Ons varende vakantiehuis is 25 meter lang. Het is jouw thuis deze week. Het is een plek waar je samen en alleen kunt zijn. Waar we met elkaar de zeilen hijsen en het schip laten varen, waar we elkaar helpen met praktische dingen en elkaar de ruimte geven.

Er zijn 6 hutten voor maximaal 10 passagiers beschikbaar. Aan boord zijn twee douches en twee toiletten. Ook als we op het Wad liggen kun je een warme douche nemen. We hebben alles wat we nodig hebben bij ons! Elke hut heeft een groot raam, kastruimte en een wastafel en je kunt er je tas goed kwijt.

Aan dek liggen stoeltjes, fatboys en er zijn hangmatten.
Binnen is een sfeervolle woonkeuken, waar je samen kunt zijn, zelf kunt kokkerellen of alleen in een hoekje een boek kunt lezen.

plattegrond van het schip

Lang leve de vrijheid!

Je bent in goede handen

Paul Wijk (schipper) en Judith de Bruijn (matroos en kok) hebben in 2017 de zeilklipper Nova Cura gekocht. Paul vaart al zijn hele leven, Judith is zijinstromer (in het dagelijks leven is zij sprekerscoach).

Wij houden van zeilen, vogels en vergezichten, maar ook van zingen, lachen en een lekker biertje. We houden niet zo heel erg van plannen, en daarom vinden we deze manier van reizen geweldig. Het vraagt van je om in te spelen op het onverwachte en je telkens weer te laten verrassen. In het dagelijks leven kan dat maar zo zelden, maar hier wel!

klipper nova cura Judith en Paul

Go with the Flow reizen in 2024

In Zeeland

 • 21 – 26 mei        van Dordrecht naar Antwerpen
 • 31 mei – 7 juni   van Antwerpen naar Dordrecht

Vanaf Harlingen – vaargebied westelijke Waddenzee

 •  16 – 21 juni
 • 23 – 28 juni

Vanaf Lauwersoog – vaargebied oostelijke Waddenzee

 • 30 juni – 5 juli
 • 1 – 6 september
 • 8 – 13 september

Meer informatie of direct boeken?
Mail naar judith@klippernovacura.nl

Boekingsinformatie

Prijs

€ 900  per persoon voor een  privé hut.
€ 700 per persoon als een hut wilt delen. Max 2 personen per hut.

 

Inclusief

 • 5 overnachtingen aan boord
 • 5 zeildagen
 • Zeilinstructie
 • A5 x ontbijt, 5 keer lunch, 3 keer diner en alle tussendoortjes

We koken standaard vegetarisch. Hier lees je wat je aan maaltijden kunt verwachten. Je kunt zelf alcoholische dranken meenemen en in de koelkast zetten.

Exclusief

 • Vervoer van en naar Lauwersoog
 • 1 diner op eigen gelegenheid
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage van € 8,00 pp voor het VZR Garantiefonds

Garantieregeling

Om te voldoen aan de wettelijk verplichte garantiestelling maakt VOF Sail Supernova gebruik van de garantieregeling VZR Garant (www.vzr-garant.nl). U kunt dit controleren via de deelnemerspagina van de website van VZR Garant. Binnen de grenzen van de Garantieregeling (te vinden op de website van VZR Garant) is de garantie van VZR Garant van toepassing. In de Garantieregeling leest u op welk (reis)aanbod de garantie van VZR Garant exact van toepassing is en wat deze garantie inhoudt. Wanneer diensten door financieel onvermogen van VOF Sail Supernova niet worden verleend, kunt u contact opnemen met VZR Garant, gevestigd aan de Torenallee 20, 5617 BC te Eindhoven, Nederland, via info@vzr-garant.nl of +31 (0)85 13 07 630.

 www.vzr-garant.nl