By 19 december 2022 Eilandhoppen No Comments

Ankeren

Deze foto; het schip op de zeebodem, gezien vanaf het anker, is een foto die elke week wel door een van onze gasten gemaakt wordt. Blijkbaar is het een fotogeniek plaatje.

Waarom een anker als je schip toch vast ligt op de zeebodem?

We komen natuurlijk aanvaren als er nog volop water is. Dat is meestal 2 uur na hoog water. Dan zoeken we een plek met een waterdiepte van ongeveer 1 meter 50. Dat is net diep genoeg om nog te kunnen varen, en ondiep genoeg om zeker te weten dat we gaan droogvallen.

Onze dieptemeter is een peilstok. Judith staat daarmee voorop aan dek en schreeuwt de dieptes door naar Paul die op het achterdek staat. Zodra we enige tijd op die 1.50 zitten, geeft Paul het signaal dat het anker kan vallen. We willen namelijk niet meer van plek veranderen, maar op die plek droogvallen. De rem gaat van de lier en het anker valt met veel geratel van de ketting in het water.  

Enige tijd 1,50?
Ja, want we zoeken een mooie platte plaat. Als we straks op de bodem liggen, willen we wel recht liggen, anders rollen we ons bed uit.

Zodra het anker op de bodem ligt, varen nog 20 meter achteruit. Zo hebben voldoende ‘ketting’. Het schip blijft namelijk niet alleen op z’n plek door het anker zelf, maar ook door de zware ketting die op de zeebodem ligt.

De ketting moet ook niet te lang zijn.
Als in de nacht het water stijgt en de wind is gedraaid, komt het schip op een andere plek te liggen en valt daar bij het zakken van het water, weer in de bodem. Soms wordt je daardoor ’s ochtends op een andere plek wakker. En ook dat moet een platte veilige plek zijn. We maken de draaicirkel van anker tot achtersteven dus wel lang, maar niet langer dan nodig.

Het is trouwens een heel bijzonder gevoel om het schip te voelen loskomen. Het water wrikt het los uit het zand, het piept en het kraakt en heel langzaam aan begint dat vertrouwde schommelen weer. Dan slaap je weer rustig verder.

Wil je ook een keer droogvallen op het Wad?

Met deze reizen gaan we altijd droogvallen:

Op deze pagina zie je een overzicht van alle reizen die we in 2024 organiseren.