By 19 december 2022 Eilandhoppen No Comments

Wat kunnen kinderen doen aan boord?

In de zomervakantie organiseren we elk jaar het Eiland Hoppen. Met een groep van 12 ouders en kinderen varen we van Lauwersoog naar Schiermonnikoog en Ameland en natuurlijk gaan we ook droogvallen. De ouders amuseren zich wel met het staren naar de golven.

Maar wat is er aan dek te doen voor de kinderen tijdens het varen?

Het eten voorbereiden

Tijdens het droogvallen hebben de kinderen mosselen verzameld. Maar ze zitten vol met pokken en dat smaakt niet lekker, dus moeten ze aan de buitenkant schoon geschraapt worden. Dat is een mooi klusje voor tijdens het zeilen. Niet alle kinderen vinden mosselen lekker om te eten, maar het schoonmaken vinden ze allemaal een leuk klusje. Zodat de ouders lekker kunnen relaxen.

Spelletjes

Toegegeven, dit kan alleen als er weinig wind staat. Dikke kans dat het zeil op deze zomerse dag niet eens gehesen is. Dan blijven de Rummy kaartjes netjes liggen. Pappa is zo te zien aan de winnende hand, dus de dames zinnen op een strerke tegenzet.

Zeilen hijsen

Het grootzeil is te zwaar voor kinderen om te hijsen, maar met de fok wil het met zijn allen best lukken. Kinderen kunnen achter het roer staan, helpen met navigeren, knopen leggen, touwen oprollen.
Aan dek is altijd wel te doen, al wordt het zware werk door de volwassenen gedaan. Die leggen dan net wat meer gewicht in de schaal dan onze kleine lichtgewicht gasten.

Afwassen

Afwassen, dat doen de kinderen op de Nova Cura, al helpen de ouders wel vaak mee. Sommige kinderen hebben nog nooit in hun leven afgewassen. Ze weten soms niet dat je dat met heet water doet, en dat dingen die het minst vies zijn, het eerste het sop in gaan. Of ze gebruiken veel te veel schuim. Maar kinderen leren snel. Aan het begin van de week maken we een schema met afwasbeurten en dan gebeurt het zonder morren. Fijn voor de ouders!

Het schip als speeltoestel

Vlak voordat iedereen op vrijdagmiddag van boord gaat in Lauwersoog, nog even spelen op de giek. Het schip is inmiddels vertrouwd terrein voor de kinderen en de ouders kijken daardoor ontspannen toe.

Telefoonvrije zone

Telefoons zijn in onze gezamenlijke ruimte niet toegestaan. Gewoon om het ouders makkelijk te maken. Want je gaat toch niet zo’n bijzondere reis maken om de hele tijd op je telefoon te zitten? Tuurlijk niet.

Kinderen zitten boordevol creativiteit en speelsheid. Soms wordt een week lang intensief getekend, soms is het thema verstoppertje spelen, soms spelen ze 3 x daags Weerwolven of maken ze een aquarel aan dek. Kinderen blijven je verrassen!

Eiland Hoppen 2024

Ook deze zomervakantie gaan we vier weken Eiland Hoppen met gezinnen.
Heb je zin om mee te gaan? Kijk op deze pagina voor data en prijzen.

en dan zien we jullie graag aan boord!

Tekencursus aan boord Klipper nova cura