By 6 januari 2022 Klippercruise, Recept No Comments

Wandelen en plukken voor het avondeten

Dit boek vond ik bij Dille & Kamille in Utrecht ergens najaar 2020, maar het was pas een half jaar later toen het echt van pas kwam tijdens onze eerste Klippercruise door Noord Nederland.

Een van de hoogtepunten van de reis is de tocht door het prachtige Lauwersmeer en we leggen dan aan bij een steiger om een wandeling te maken door het natuurgebied. Mijn doel voor deze mooie maandag midden mei was om voldoende Hondsdraf te plukken om er en pesto voor bij de pasta van te maken. En een hele berg brandnetels voor een soep. Beide nieuwe gerechten voor me, dus een mooi avontuur.

Albert ging met me mee en zette de pas er stevig in. Ik speurde de bermen af zoekend naar het kleine plantje met de paarse bloemetjes, maar we vonden niets. Toen liepen we twee mannen van Staatsbosbeheer tegen het lijf, en uiteraard vroegen we hen waar we Hondsdraf konden vinden. Want hier was het zeker niet. “Loop naar het zuiden, naar Kollummeroord, voor het toiletgebouw langs en dan langs de randen van de kas, die er naast staat, daar vindt je Hondsdraf.” We herhaalden het nog een keer, want zo’n gedetailleerde beschrijving vergeet je snel, zeker als je nog een paar kilometer moet lopen voordat je er bent. Maar inderdaad, precies op die plek vonden we grote bossen van het plantje. (Mocht je zelf een keer gaan plukken, ga dan naar het blauwe rondje op de kaart. )

We hadden kleine schaartjes, plastic zakken en een weegschaal meegebracht in onze rugzak, zodat we niet teveel zouden plukken. En goede handschoenen, voor het knippen van de brandnetels op de terugweg. Daar waren er meer dan genoeg van gelukkig, want voor 2 liter soep heb je er ook heel wat nodig.

Het recept

Voor een pesto voor 4 personen heb je nodig:
100 gram blaadjes van hondsdraf, 25 gram pijnboompitten, 25 gram Parmezaanse kaas, 1 teentje fijngesneden knoflook, olijfolie, citroensap en peper en zout.

En hoe je het maakt? Pijnboompitten even vooraf roosteren, kaas raspen en knoflook fijn snijden en dan met de fris gewassen blaadjes in de blender/vijzel/keukenmachine. Olie om het smeuïg te maken, en citroensap, peper en zout om het op smaak te maken.

Super simpel en ook al had niemand het ooit van z’n leven gegeten: we vonden het allemaal lekker!

Wil je ook mee op Klippercruise?

In 2022 gaan we deze tocht weer twee keer maken.

29 mei – 3 juni varen we vanaf Lauwersoog eerst naar Schiermonnikoog, dan terug over het Lauwersmeer en via Dokkum en Leeuwarden eindigen we in Franeker. Hier vind je alle info over deze reis.

19 – 24 juni vertrekken we vanuit Harlingen, bezoeken Leeuwarden, Dokkum, het Lauwersmeer, Zoutkamp en eindigen weer in Lauwersoog. Hier vind je alle info over deze reis.